Bij runningtherapie wordt het (hard)lopen therapeutisch ingezet als vorm van behandeling voor herstel of preventie van psychische/lichamelijke klachten. De nadruk ligt op ontspanning en het plezier hebben in bewegen. Hierbij wordt iemand intensief gecoacht en begeleid gedurende een periode van tien weken. Het is eenvoudig, werkzaam en toegankelijk voor iedereen. Het lopen wordt opgebouwd tot een niveau waarbij uiteindelijk een ontspannen duurloop van een half uur (of meer) mogelijk is. Je hoeft geen ervaring met hardlopen te hebben om deel te kunnen nemen.

Runningtherapie zorgt ervoor dat je je psychisch en lichamelijk fitter gaat voelen. Het bewegen zorgt voor de aanmaak van dopamine, endorfine en serotonine. Oftewel: stofjes die ervoor zorgen dat je je blij gaat voelen.  Naast de aanmaak van deze blij makende stoffen vindt er ook een verminderde afgifte van cortisol plaats, beter bekend als het stresshormoon. Dit zorgt ervoor dat het lichaam en brein zich beter kunnen verzetten tegen de dagelijkse stress die op ons afkomt. Een dubbele positieve werking dus!

Runningtherapie is een complementaire behandelvorm.  Dit betekent dat het kan worden toegepast naast het geven van medicatie of psychosociale behandelingen.  Je kan op verschillende manieren verwezen worden voor runningtherapie, bijvoorbeeld door de huisarts, fysiotherapeut of psycho-sociaal hulpverlener.

Nog nooit van runningtherapie gehoord? Een leuk feitje: in Nederland werd in 1988 runningtherapie voor het eerst toegepast bij mensen met psychische klachten. Wegens succes hebben vele instellingen dit voorbeeld opgevolgd.

shoes_png